CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
...PerJalaNan MenGumPuL 1001 PenGaLaMaN hiDuP....

Saturday, March 12, 2011

:: Situasi 22: Bahasa Blog Remaja ::

Saya minat juga membaca blog-blog menarik yang mengupas pelbagai isu termasuklah fesyen, kecantikan, hobi, dan tidak kurang juga sebagai blog bergosip!!...
namun, seringkali kita perasan atau tidak, bahasa yang digunakan dalam blog kadang kala boleh dikatakan merosakkan bahasa.

Saya mengambil salah satu contoh blog:

Di pagi yang buta ini, gua ingin melepaskan geram yang terbuku di hati. untuk pengetahuan anda, guwa baru sahaja dipanggil cikaro oleh seorang mamat gila yang doq kacaw gua. depa kata, konon guwa punya foto lawa tapi bahasa jantan guwa lu guwa lu. padahal hakikatnya, guwa hanya guna bahasa sedemikian dengan depa sebab guwa memang berniat nak buat dia berhenti kacau guwa. lantak pi la!

rileks putri, rileks. hakhak. setelah beristiqomah dan mengucap serta tarik nafas beberapa kali, guwa agak tak kisah. mampuih hang la, buat apa guwa nak pikiaq kan? hang nak panggil aku apa pun bukan hang akan rasa bahagia atau hang dapat pahala. hang nak jual nombor talipon guwa pun gua no hal la der. bagi guwa memang dasar manusia tak guna yang lemah atau nama lainnya NOOB sahaja yang akan drop orang dengan mencarut dan bukannya fakta. betui daq cakap guwa? kalau tak betui hang leh hantuk kepala hang kat dinding sekarang. :P

BICARA SANG PUTERI: Tanpa disedari apabila kita menggunakan bahasa seperti di atas, turut mempengaruhi pembaca yang lain. oleh itu, kita hendaklah menggunakan bahasa Melayu yang betul.

0 comments:

Post a Comment